Minska de höga matkostnaderna med odling

Matpriserna rusar nu i höjden, något som berör alla i samhället. Vissa klarar de höga priserna medan andra får lov att vända på slantarna och äta sämre. Är du en av de som oroar dig för höga matpriser? Visste du då att du kan minska matkostnaderna med hjälp av odling? Det kräver en del arbete, men är inte speciellt svårt. Läs vidare för att lära dig att odla dina egna grödor.

Bli självförsörjande på grönsaker

Några av de livsmedel som verkligen skjutit i höjden i pris är grönsakerna. Exempelvis kål som brukar vara billigt under hösten har stigit med 47 %. Genom att nästa säsong odla dina grönsaker själv kan du minska dina matkostnader avsevärt. Allt du behöver för att lyckas med odlingen hittar du hos Wexthuset, en nätbutik specialiserad på odling. De har allt från fröer till redskap, växtlampor och skadedjursbekämpning.

Bra grödor att odla

Allt fler blir intresserade av självförsörjning genom odling, men få har koll på vad de egentligen bör odla. För att lyckas med självförsörjning av grönsaker bör du tänka långsiktigt. Att odla sallad som snabbt blir gammal är därför ingen bra idé. Odla gärna sallad, men gör det i mindre skala och njut av krispig sallad över sommaren. I övrigt ska du tänka på grönsaker som du kan lagra länge. Olika typer av vintersquash håller ofta en hel säsong. Vitkål och rotfrukter som potatis, morötter, kålrot och rödbetor har också lång hållbarhet. Satsa också på olika typer av bönor och ärtor. De går att torka och har därför mycket lång hållbarhet. De är dessutom mycket proteinrika. Hos Wexthuset hittar du de fröer du behöver till dina odlingar. Genom att odla dina egna grödor kan du klara inflationen bra trots att matpriserna har stigit.

Lär dig gamla lagringsmetoder

Vill du ha ännu mer utrymme att lagra det du odlat är det en god idé att lära dig gamla lagringsmetoder. Visst fungerar mycket att frysa in, men vad händer om elen stängs av eller frysen går sönder? Då är det bra att ha några hållbara burkar med grönsaker på lut.

Du kan bevara dina grönsaker på många olika sätt. Ett av de enklaste sätten är helt enkelt att torka dem. Det gör du genom att lägga grönsakerna i bitar luftigt på ett nät och låta dem torka helt. Det finns också torkar att köpa i välsorterade elbutiker. Andra bra lagringsmetoder är konservering och fermentering. Dessa kräver dock att du läser på lite innan du sätter igång. Som du säkert förstått har du mycket att vinna på att odla dina egna grönsaker.

Blir du sugen på färska grönsaker mitt i vintern? Testa då att grodda fröer. Hos Wexthuset hittar du allt du behöver för att lyckas med att grodda.