Att sminka sig eller inte?

Utseende är något som har en enorm plats i vårt samhälle i dag. Hur man ser ut har kommit att bli väldigt starkt förknippat med många människors självkänsla och självförtroende. Idealiserade bilder av människor på till exempel sociala medier gör att många har svårt att leva upp till de ideal som ställs på oss. När det gäller kvinnors utseende är smink ett ämne som har varit mycket omdebatterat de senaste åren. Många menar att det finns en stor problematik i att många kvinnor känner ett krav på att sminka sig för att känna sig vackra och i den här artikeln försöker vi ge en bild av den debatt som pågår och vilka perspektiv man kan lyfta i denna.

Smink är positivt

Först och främst måste man säga att smink kan vara ett fantastiskt sätt att få känna sig vacker, men också att känna att man pysslar om sig själv. Att till exempel sätta på sig ett snyggt läppstift, behöver inte vara något man gör för någon annans skull eller för att passa in i samhället. Att sminka sig med ett snyggt läppstift kan vara något man gör för att man själv helt enkelt tycker att det är snyggt. De något negativa tongångar som har funnits runt smink på vissa platser i samhället de senaste åren är därför inte helt rättfärdigade.

Sminket i samhället

Självklart finns det en problematik i att en del kvinnor känner att de måste sminka sig för att vara snygga, eller för att till exempel kunna gå ut. Fokus behöver lyftas från dessa ideal och smink behöver få vara ett sätt att lyfta fram sin egen naturliga skönhet. Att därför använda smink för att lyfta fram och förstärka sina egna drag istället för att dölja saker som man inte tycker om kan vara ett mer sunt sätt att förhålla sig till det hela. Smink behöver verkligen och kommer säkerligen inte att försvinna, utan kan precis som snygga kläder eller en snygg väska var ett fantastiskt sätt att få känna att man gör något extra och sätter lite guldkant på vardagen. Här har vi alla ett ansvar att se till att bidra med sunda ideal till samhället och sätta ner foten när orimliga skönhetsideal tar plats.