Kommer historiens samhällsfrågor påverka framtiden?

Det finns mycket som talar för att historiens samhällsfrågor kommer att sätta sina spår i framtiden. Här är några förklaringar till det.

Historien påverkar alltid

En hel del i samhället anser att historia text kan vara något tråkigt. ”Varför ska man lära sig om det som ändå redan har hänt?”. Men det finns många teorier om att man kan se in i framtiden genom att förstå ens historia.

Det ordspråket och teorin är hämtat i tron om att historien på något sätt kommer att återupprepa sig. Diktatorer har till exempel kommit och gått, på samtliga kontinenter, men ändå kan man inte riktigt få stopp på det. Orsakerna kan vara många, men genom att förstå historien kan man också förstå varför det fortsätter.

Många gånger tillträder (eller tar över makten mer bryskt) under liknande förutsättningar. Det handlar om att populistiska partier tar makten och att landets befolkning delar på sig åskiktsmässigt. Få personer kommer överens, och det är lättare för de populistiska krafterna att ta över. När det sedan uppstår en speciell händelse i ett land, till exempel en ekonomisk kris, brukar det vara ett perfekt läge för dessa krafter att slå till.